„Od horšího k lepšímu cestou výživy“

V úterý 4.4. jsme se opět sešly v plzeňském Mammáči  v rámci projektu „Holky už mi zase chutná“, abychom si zase uvařily nějakou zdravou pochoutku. Přišla mezi nás dietní terapeutka FN Plzeň Bc. Lada Menčík-Smolová, která zdravé vaření obohatila zajímavou přednáškou o zdravé výživě. Dodržování zdravé výživy je velmi důležité pro každý organizmus, natož pro onkologické pacienty. Lidé často tyto zásady podceňují a tím zbytečně ohrožují své zdraví.

Jako menu jsme připravovaly kuřecí koktejl. Nejprve jsme si očistily a rozkrájely potřebné ingredience jak maso tak zeleninu a nechaly vařit. Dobu vaření surovin jsme využily k prezentaci přednášky. Po skončení přednášky jsme pokrm dohotovily, ochutily a naservírovaly. Pak jsme hned zasedly k prostřenému stolu a s chutí se pustily do našeho výtvoru. Chutnalo to skvěle a nálada byla perfektní. Dnešní akce se zúčastnila i naše paní ředitelka Mgr. Jana Drexlerová, která s sebou přivezla z Prahy i paní účetní Helenu Tauberovou.

Já jsem tentokrát přivedla na přednášku i pár mých kolegyň z Univerzity 3. věku, které projevily zájem o přednášku o zdravé výživě. I ony hodnotily velmi pozitivně nejen přednášku a zdravé vaření, ale i náš skvělý kolektiv.

Všechny jsme strávily velmi příjemné odpoledne a již teď se těšíme na další akci.

Dana Moláčková, MHC Plzeň

Recept na kuřecí koktejl

400g kuřecí maso – vařené

100 g mrkev – vařená
50 g petržel kořenová – vařená
200g jablko  – nahrubo nastrouhané
100g drůbeží šunka – nakrájená na malé kousky
200 g sýr Lučina
150g jogurt bílý
Citronová šťáva, sůl
Veka nebo jiné pečivo dle chuti

Kuřecí maso uvaříme a po vychladnutí nakrájíme na malé kousky, totéž uděláme s mrkví a kořenovou petrželí. Jablka oloupeme a nahrubo nastrouháme nebo také pokrájíme na malé kousky. V míse smícháme Lučinu a bílý jogurt do hladka a postupně přidáváme nakrájené maso, mrkev, petržel, nadrobno nakrájenou kuřecí šunku. Dle chuti přidáme citronovou šťávu a osolíme. Podáváme namazané na pečivu.