On-line poradna

MUDr. Václav Pecha Na vaše osobní dotazy, týkající se onemocnění a léčení nádorových onemocnění prsu, Vám na této stránce 2x týdně odpovídá odborník, chirurg a onkolog MUDr. Václav Pecha. Budete-li souhlasit se zveřejněním (bez uvedení příjmení), mohou Váš dotaz i odpověď pomoci i dalším v podobné situaci. Považujete-li Váš problém za velmi intimní záležitost, dostanete odpověď emailem.

Prosíme o uvedení Vašeho věku, je to nezbytné pro konzultaci vzhledem k Vašemu onemocnění.

Formulář pro zaslání dotazu

Pokud jste zatím nenašli vaši odpověď, stiskněte v prohlížeči Aktualizovat/Obnovit nebo F5. Dojde tím ke znovunačtení stránek.

Počet dotazů: 4189 - zobrazeny dotazy 1 až 10
další > poslední >>

Dotaz č. 6054 ze dne 01. 06. 2014

dobrý den, jsem BRCA 1 pozit.v roce 2012 DCIS, provedena oboustranná masektomie s okamžitou rekonstrukcí,bohužel v roce 2013 potvzeny metastázy v uzlinách nadklíčkem, axile, mediastinu a vedle sterna.koncem roku 2013 nasazena chemoterapie 1.linie paclitaxel a karboplatina, nyní skončena, potvrzena centrální remise, od kvetna nasazen Alozex - mám trombofilii.chtela jsem jet na podzim do lázní, bohužel mi má onkoložka řekla že na lázne pravdepodobne nemám nárok, protože ty jsou jen pro pacientky které prošli operací a následne léčbou.vím že u me se nemoc projevila jaksi "jinak"než je asi bežné, vlastne mi již chybel primární nádor a od operace jsem dva roky, ale problémy s klouby, svaly a distální senzit na nohách mám jako jiné pacientky po chemoterapii.slibovala jsem si od lázní pomoc v této oblasti.je to opravdu tak a také si myslíte že na lázne nemám nárok a pokud ano proč vlastne.pokud si myslíte že na lázne bych nárok mohla mít jak mám dále postupovat.léčím se v MOU, dekuji za vaši odpoved, vážím si vaší práce kterou zde pacientám pomáháte

Dobrý den,
podle mého názoru došlo při první diagnostice k chybě. Nějak si nedovedu představit, že DCIS za rok metastazuje. Myslím, že lázně byste dostala , ale nevím jestli by Vám nějak výrazně pomohly.
Možná by se dala zkusit neurologická indikace, tedy poškození periferních nervů po chemoterapii. Doufám, že Vás neurologové viděli a nějak se Vám snaží pomoci ! Zkuste to tímto směrem.
pecha

Dotaz č. 6053 ze dne 30. 05. 2014

Dobrý den, prosím o vysvětlení nálezu zjištěného ze sona prsu a následné mamografie. Již před dvěma měsíci jsem si nahmatala bulku v pravém prsu, šla jsem na sono, to nic neprokázalo, jen zbytnělou prsní žlázu. Bulka dále rostla a byla bolestivá, zvětšila se behem dvou měsíců dvojnásobně, šla jsem opět na sono, které paní doktorka doplnila o mamografii k vyloučení kalcifikace. Zpráva obsahuje : mamograficky je v dolní polovině prsu ostře jemnou linií ohraničený uzel obsahující obvyklé žlázové a tukové struktury 50x58mm, má benigní charakter - mastopický uzel, event. harmartom. Prosím co to znamená? Jak mám dále postupovat. Mám velký strach. Prso mě stále bolí a mém obavu, že se bulka bude i nadále zvětšovat. V lednu 2014 jsem si měla nechat odstranit nitroděložní tělísko Mirena, jehož účinnost tímto měsícem končila, zatím jsem tento zákrok nepodstoupila, může to s tím také souviset? Děkuji za opdpověď. Mám dvě děti, obě jsem kojila rok.

Dobrý den,
cokoliv v prsu co roste a bolí, zvláště doroste-li velikosti 50x58 mm musí bát odstraněno !
pecha

Dotaz č. 6049 ze dne 27. 05. 2014

Dobrý den,
chtěla bych Vás poprosit o vysvětlení histol. nálezu
invazivní duktální karcinom KI67, 80%. Jak nebezpečný je tento nádor?
Děkuji předem. Stříteská Hana

Dobrý den,
jde o rychle rostoucí agresivnější nádor, který ale výrazně lépe reaguje na léčbu.
pecha

Dotaz č. 6028 ze dne 06. 05. 2014

Dobrý den, pane doktore, ráda bych se zeptala proč se někdy nádor odstraňuje až po chemoterapii,není možné, že bude zakládat metastázy?
Je možné započít biologickou léčbu již v průběhu chemoterapie a to ještě před odstraněním nádoru?
Děkuji, hezký den.

Dobrý den,
vše má svůj řád. Nádor nemůže založit meta, když je léčen chemoterapii. Jste-li adept na biologickou léčbu, pak se podává již při chemoterapii.
pecha

Dotaz č. 6027 ze dne 03. 05. 2014

Dobrý den pane doktore. Moje tchýně zemřela ve věku 51 let na metastázy rakoviny prsu 2 roky po vyjmutí primárního nádoru, v podobném věku také její matka na rakovinu prsu. Obávám se o zdraví mé dcerky, ráda bych nechala udělat testy na dědičnost rakoviny mého manžela, zda je nositelem rizikového genu (myslím gen BRCA). Kde se tento test dá udělat a stačí na tento test můj manžel nebo musí i dcerka? Moc děkuji předem za radu.

Dobrý den,
nejlépe by bylo se domluvit na pracovišti, kde byla matka Vašeho manžela léčena.
pecha

Dotaz č. 6026 ze dne 03. 05. 2014

Dobrý den,
jsem 3 měsíce po vyjmutí fibroadenomu. Stále mě ale provází bolest prsu na straně řezu a to zejména v noci při přetáčení se z boku na bok...U bradavky mám od operace malou modřinku. Je to ještě normální pooperační stav? Děkuji.

Dobrý den,
těžko ohodnotit, když ránu nevidím.
pecha

Dotaz č. 6024 ze dne 01. 05. 2014

Dobrý den pane doktore,

Poprvé jsem přišla na vyšetření v lednu 2012 s tím, že jsem si nahmatala ve spodní části prsu bulku, velkou jako hrášek. Paní doktorka mi řekla, že je to jen uzlík žláz, že mám přijít za rok. Po roce se uzlík o něco zvětšil a tak k mi p. doktorka udělala biopsii, kde byl nález. Po té jsem byla celkem 3x na operaci, neboť buňky vždy zasahovaly po okraj řezu a po odstranění celého prsa je ve zprávě z histologie napsán závěr: rozsáhlá kolonizace vývodů dukt. karcinomem in situ, grade 2, s dosahem k resekčním okrajům. Byla jsem teď v úterý na onkologii, kde mi p. doktor řekl, že na ozařovaní nemusím, že budu užívat hormony. Moc se mi to nezdá, že nemusím na ozařování, tak bych ještě věděla ráda Vaše stanovisko. Děkuji Vám moc za odpověď.
S pozdravem
Irena Zářecká
Chci se Vás prosím vás zeptat, jestli bych měla chodi t na ozřování nebo stačí jen hormonoterapie?

Dobrý den,
mám o Vašem nádoru málo informací. Velikost nestačí k rozhodnutí.
pecha

Dotaz č. 6023 ze dne 30. 04. 2014

jsem po operaci 7 mm nádoru v pr. prsu, byli mi odstraněni i 4 uzliny bez metastáz, léčba hormonální a 33x ozařování, je nutné ozařování ,když užitek z toho má jen málo z nich to jsou slova dr johna a. mc dougalla jaký máte na to názor vy ,děkuji

Dobrý den,
naopak, bez ozáření máte do 4 let pravděpodobnost asi 40% až 70% recidivy!
pecha

Dotaz č. 6022 ze dne 29. 04. 2014

Dobrý den , jsem dva roky po operaci -ablace prsu , nalezen duktální carcinoma in situ , který má z části LG charakter a z části HG charakter s výraznými jadernými atypiemi, hormonální receptory : ER 80% v HG komponentě a 100%v LG komponentě , PR 100% v HG i LG komponentě .Tentýž rok odstraněny preventivně vaječníky a děloha . Následná léčba Tamoxifenem. Tamoxifen špatně snáším , nespím , mám i v noci silné návaly (až 2x do hodiny) , zavodňuji se a mám problém s usazováním tuku v oblasti pasu . Chci se zeptat , jestli je možné Tamoxifen vysadit dříve než za 5 let, jaký je Váš názor? Děkuji P.S.

Dobrý den,
o Vašem nádoru mám málo informací, abych se mohl vyjádřit. Pokud však Tamoxifen nesnášíte, je třeba vyměnit za IA.
pecha

Dotaz č. 6021 ze dne 29. 04. 2014

Dobrý den pane doktore, prosím Vás moc o konzultaci. Moje maminka je dlouhodobý onko pacient, měla karcinom prsu, který se jí po několika letech vrátil a nyní ji bohužel našli metastázu v mozku. Chodím již několik let každý rok na sono prsou a zatím naštěstí bez nálezu. Chtěla jsem se ale zeptat: v průběhu měsíce mě občas hodně svědí levý prs. Pouze levý, pravý je bez obtíží. V levém prsu mi krátce po kojení našli uzlinku, která ale zřejmě zmizela. Dlouhodobě užívám HA kvůli srovnání menstruačního cyklu. Bojím se, aby to svědění v prsu nebyla před-zvěst rakoviny. Je to možné? Děkuji Vám předem za Vaši odpověď. S pozdravem

Eva Kaňuková

Dobrý den,
jste rizikový pacient. HA bych vynechal a řešil situaci "jinak".
Kontroly jsou u Vás nutné nejméně á6 měsíců.
pecha


Počet dotazů: 4189 - zobrazeny dotazy 1 až 10
další > poslední >>

nahoru

Nejnovější odborné články

Nejnovější zprávy z center

Pro pacientky

Pro rodinné příslušníky

Pro veřejnost

Copyright © 2012 Mamma HELP | Archivováno Národní knihovnou ČR | Licence Creative Commons | Kontakt | Pro média a sponzory