On-line poradna

MUDr. Václav Pecha Na vaše osobní dotazy, týkající se onemocnění a léčení nádorových onemocnění prsu, Vám na této stránce 2x týdně odpovídá odborník, chirurg a onkolog MUDr. Václav Pecha. Budete-li souhlasit se zveřejněním (bez uvedení příjmení), mohou Váš dotaz i odpověď pomoci i dalším v podobné situaci. Považujete-li Váš problém za velmi intimní záležitost, dostanete odpověď emailem.

Prosíme o uvedení Vašeho věku, je to nezbytné pro konzultaci vzhledem k Vašemu onemocnění.

Formulář pro zaslání dotazu

Pokud jste zatím nenašli vaši odpověď, stiskněte v prohlížeči Aktualizovat/Obnovit nebo F5. Dojde tím ke znovunačtení stránek.

Počet dotazů: 4259 - zobrazeny dotazy 1 až 10
další > poslední >>

Dotaz č. 6155 ze dne 27. 08. 2014

Dobry den,jiz treti rok mam opakovany zanet leveho prsu opakujici po 14-21dnech kdy mi prso rozriznou a vycisti,nekdy se ranka otevre samovolne. Sama jsem se objednala na imunologicke vysetreni a vysledek -porucha bunecne imunity a atopie. Uzivam Imunor a stafilokokovou vakcinu. Zanet se vytvari nadale ikdyz v mensi forme. Prosim ,poradite mi jak se toho mohu zbavit? Je to velmi bolestive a neprijemne. Dekuji

Dobrý den,
odkud jste?Je-li proces lokalizovaný provádím speciální typ operace. PO¨kud byste chtěla můžeře přijet ke mně na konzultaci , ale do Českého Krumlova.
pecha

Dotaz č. 6154 ze dne 27. 08. 2014

Dobrý den pane doktore,
byl mi diagnostikován karcinom prsu.Nyní po operaci(částečná).Prs zachován.Odebrány 3 uzliny(negativní)
Byla mi doporučena hormonální léčba
Tamoxifen plus ozařování.Pan doktor radiolog mi změnil tamoxifen za Letrozol Teva vzhledem ke křečovým žilam.Operace proběhla 16.7.2014 a na ozařování jdu 20.10.2014.Jde o běžný postup,že je tam taková časová prodleva a změna léku.
Děkuji Eva

Dobrý den,
změna léku je správná.Při křečových žilách a jiných cévních problémech je Tamoxifen kontraindikován.Ozařování je rovněž v limitu.
pecha

Dotaz č. 6149 ze dne 23. 08. 2014

Dobrý den,

13.5.2014 jsem byla na operaci - ablace pravého prsu. Onkologem mi byla stanovena léčba tamoxifenem, který od konce června pravidelně užívám. V podpaží mám jizvu stále ještě trochu oteklou. Lékařem mi při vyšetření bylo sděleno, že je vše v pořádku. V posledních několika dnech mne kolem jizvy dost nepříjemně "píchá". Může to být stále ještě hojení? Dále jsem se chtěla zeptat - obvodní lékař mi doporučil sepsat žádost o důchod, mě to připadá dost brzy. Můžu se zeptat na Váš názor? A poslední dotaz se týká lázeňské léčby. Jak dlouho po operaci mohu o lázeňský poukaz požádat?
Děkuji za odpověď

Schmiedlová

Dobrý den,
důchod proč? Jestli nechcete.Lázně do roka od konce léčby/opoerace/. Co se týče jizvy nepůjde o otok,ale asi odo tekutinu pod jizvou . Dá se zjisti na sonografii, nebo udělat přimo punkci.
pecha

Dotaz č. 6148 ze dne 23. 08. 2014

Dobrý den,poslala jsem Vám dotaz a zatím mi nepřišla odpověď.DOTAZ zněl: Dobrý den, byl mi diagnostikován intraduktální karcinom in situ, gr.2, er 100%,pr 100%, mibi prolifr. akt. 7%, UZ bez ložiska, axilly Ok. Chtěla bych se zeptat, jaká je prognóza vyléčení u tohoto nádoru a zda je nutná ablace prsu, která mi byla doporučena. Děkuji

Dobrý den,
jde o to jak je ca in situ velký, je-li technicky operabilní, pak ablace nutná není. Prognoza velice dobrá .Není třeba mít obavy.
pecha

Dotaz č. 6147 ze dne 21. 08. 2014

Dobrý den, chci vás poprosit o názor na můj problém. Zjistila jsem, že se mi po zmáčknutí jednoho prsu objeví vždy nahnědlá kapka. Je to jen z jednoho prsu, a kapka má někdy barvu khaki hnědě, někdy světlejší hnědé a i na jiných místech z toho samého prsu mi přijde, že je výtok jakoby nabéžovělý víc než jindy. Byla jsem u doktora v mamo onko centru ve Zlíně, ten mi vzal stěr a ve výsledku prý nejsou žádné nádorové buňky, tak prý nemám mít strach. Já nevím jestli je to dostatečná kontrola a můžu si být jistá, že to nic není. Na netu jsem četla na toto téma hodně článků, ze kterých jsem vystresovaná a hlavně mám strach, že budu muset postoupit duktografii, pokud problém neustoupí. Může být tento nahnědlý výtok způsobený třeba hormonálními změnami a časem se to může upravit samo? Horm. antikoncepci neberu. Žiji přechodně v zahraničí takže v ČR jsem pouze 1x do roka. Předem děkuji za odpověď, Jitka

Dobrý den,
duktografie ozřejmí problém, bude vidět z čeho skrece je. Pravdepodobně z cyst pod dvorcemprsu.Není čeho se bát.
pecha

Dotaz č. 6146 ze dne 21. 08. 2014

Dobrý den, byl mi diagnostikován intraduktální karcinom in situ, gr.2, er 100%,pr 100%, mini prolifr. akt. 7%, UZ bez ložiska, axilly Ok. Chtěla bych se zeptat, jaká je prognóza vyléčení u tohoto nádoru a zda je nutná ablace prsu, která mi byla doporučena. Děkuji

Jeli technicky možné jen odstranění ložiska s DCIS/velikost ložiska/ pak ablace není nutná, operace se doplní ozařováním. Prognóza velice dobrá až l00%
pecha

Dotaz č. 6145 ze dne 21. 08. 2014

Dobrý den pane doktore Pecho,
jsem skoro 4 týdny po operaci zhoubného nádoru prsu. Je mi doporučeno ozařování (radioterapie) při zhoubném nádoru v oblasti prsu (podpažní jamky - po vyjmutí 1 lymfatické uzliny)po dobu přibližně 7 týdnů. V pondělí mám jet do Prahy na "lokalizaci" a plánovací CT vyšetření. Ve včerejších zprávách na ČT Prima jsem slyšela o nové metodě, která tuto dobu, u některých typů nádoru prsu, může zkrátit na týden. Jestli jsem dobře rozuměla jde o BRACHITERAPII. Prosím o bližšší vyjádření a v krátkosti vysvětlení v čem výhodnější a hlavně efektivnost a úspěšnost na nezopakování nového výskytu nádoru tohoto zákroku proti pův.7 týdnům.
Moje základní dg při propuštění z nemocnice je: C504 - Ca mammae l.sin.v DZK (operační výkon: Tumorectomia mammae l.sin., extirpatio lymphonodus sentinel axillae l.sin.).
Děkuji za brzkou zprávu a přeji pěkný den Iva Blažková

Musel bych vědět o Vašem nádoru všechno, velikost typ , receptory. Ki , HER2, prostě všechno.
Brachy má své indikace....
pecha

Dotaz č. 6144 ze dne 20. 08. 2014

Dobrý den,
loni jsem prodělala operaci DCIS, dále proběhlo ozařování a odstranění dělohy a vaječníků kvůli léčbě Tamoxifenem. Je mi 47 let.Po gy nekologické operaci jsem měla velké problémy se spánkem a návaly, proto jsem začala užívat izoflavony (Sarapis soja). Chtěla jsem se zeptat, zda toto užívání je pro mne vhodné, u nádoru jsem měla pozitivní receptory estrogenu i progesteronu. Předem děkuji za odpověď. Prosím o neuveřejnění mého dotazu. DD

Jaká byla operace na prsu ?
Odstranění vaječníků a dělohy pro léčbu Tamoxifenem není nutné !!! Byl nějaký jiný důvod ?
Jde o rostlinné estrogeny. Ve Vašem případě je to možné.
pecha

Dotaz č. 6143 ze dne 18. 08. 2014

Dobrý večer pane doktore, měla bych na Vás prosbu ohledně léčby. Před skoro 5 lety zjištěna rakovina prsu (hormonální), chemoterapie, operace (část prsu, z 19 uzlin 3 pozitivní)a poté ozařování. Teď zjištěn na PET mnohočetný ložiškový proces ve skeletu (pánev, kyčle, páteř,žebra) a na jaterní kapsule.Doktorka podala léčbu v Tamoxifenu, Zoladexu a Xgeva. Není potřeba chemoterapie? Nebo nějaká jiná léčba? Moc děkuji

Musel bych o Vašem nádoru vědět víc, původní velikost , typ, hormonální receptory, typ operace
pecha

Dotaz č. 6141 ze dne 18. 08. 2014

Dobrý den, jsem 3 týdny po operaci CA in Situ v pravém prsu, byly odebrány i dvě axily, u nich pooperační histologie negativní, čeká mě radioterapie a hormonální léčba. Chci se zeptat,kdy mohu začít pravou ruku normálně zatěžovat (práce s počítačem, žehlení apod. Další dotaz se týká stomatologického zákroku. Potřebuji "můstek", bude se dělat kořenová nástavba - je možné tento zákrok provádět i v průběhu radioterapie? Jaké bývají reakce organismu na radioterapii. U dvou zubních korunek mám špatně ošetřené kanálky, stomatolog navrhuje s ohledem na radioterapii extrakci zubů. Jaký je Váš názor. Děkuji a přeji hezký den. Jarošová

Dobrý den,
buďte v klidu, v případě stomatologických zákroků doporučuji krytí antibiotiky, jinak radioterapii přežijete v klidu. Tělo Vám samo dovolí co můžete.
pecha
pecha


Počet dotazů: 4259 - zobrazeny dotazy 1 až 10
další > poslední >>

nahoru

Nejnovější odborné články

Nejnovější zprávy z center

Pro pacientky

Pro rodinné příslušníky

Pro veřejnost

Copyright © 2012 Mamma HELP | Archivováno Národní knihovnou ČR | Licence Creative Commons | Kontakt | Pro média a sponzory