On-line poradna

MUDr. Václav Pecha Na vaše osobní dotazy, týkající se onemocnění a léčení nádorových onemocnění prsu, Vám na této stránce 2x týdně odpovídá odborník, chirurg a onkolog MUDr. Václav Pecha. Budete-li souhlasit se zveřejněním (bez uvedení příjmení), mohou Váš dotaz i odpověď pomoci i dalším v podobné situaci. Považujete-li Váš problém za velmi intimní záležitost, dostanete odpověď emailem.

Prosíme o uvedení Vašeho věku, je to nezbytné pro konzultaci vzhledem k Vašemu onemocnění.

Milé čtenářky stránek www.mammahelp.cz,

po 16 letech jsem kvůli zásadním názorovým rozdílům s ředitelem společnosti Medicon ukončil své působení na onkochirurgickém oddělení.

Ponechal jsem si pouze možnost dále operovat v ÚPMD v Praze - Podolí a vrátil jsem se do Českého Krumlova, kde jsem v nemocnici otevřel mammologickou ambulanci a zajistil si rovněž možnost operování.

Pro ty z vás, které byste ode mne byly eventuálně rády operovány jak v Praze, tak v Českém Krumlově, nebo dále kontrolovány v nové ambulanci, jsem k dispozici.

Kontakt na mne dostanete na telefonní AVON lince proti rakovině prsu, která funguje v Mamma HELPu, nebo v recepci onkochirurgického oddělení společnosti Medicon, Na Zeleném pruhu. Nadále zůstávám aktivní v pacientském sdružení Mamma HELP.

Zároveň se omlouvám za nezodpovězené dotazy v poradně. Situace vznikla z důvodů technických změn, ale i z důvodů změny mého působiště.

MUDr. Václav Pecha

Formulář pro zaslání dotazu

Pokud jste zatím nenašli vaši odpověď, stiskněte v prohlížeči Aktualizovat/Obnovit nebo F5. Dojde tím ke znovunačtení stránek.

Počet dotazů: 4162 - zobrazeny dotazy 1 až 10
další > poslední >>

Dotaz č. 5993 ze dne 05. 04. 2014

Dobrý den, před měsícem jsem ukončila léčbu.Celkem 8 chemo , 4 act , 4 tax .,potom ozařování 25 dávek.Před chemo totální mastektomiea axenterace axily.Histologický nález invazivní dukt.ca pT1N0M0 ER90% PR90% ,KI30% FISH neg.,G3 , druhé ložisko medulární ca pT2N2Mo ER40% PR60% KI40% positivní e-casherin ,FISH neg.Nyní užívám tamoxifen na 5 let.menstruaci nemám.Zastavena chemoterapií.Chtěla jsem se zeptat , jestli léčba je správná a na možnou prognozu.Jestli nádor je spíše hodný nebo nehodný a jestli je dobré nechat udělat genetiku v případě medulárního ca. Mám dceru 21 let. Předem moc děkuji .

Dobrý den,
každý Váš nádor je zcela jiný. Léčba správná, prognóza není nyní to nejdůležitější. Jde o to jak Vám je a jak se cítíte.
Dcera by měla být sonograficky kontrolovaná a genetiku bych udělal !
pecha

Dotaz č. 5992 ze dne 04. 04. 2014

Dobrýden pane doktore, matka zemřela ve 46 letech na CA prsu, nyní jsem i já onkologickou pacientkou. 6.12.2013 jsem podstoupila mastektomii prsu s výsledkem : duktální invazivní ca 2x1 cm pT1cN1(16/3+++včetně SLN)M0, G2, ER nad 75%, PR nad 90%, Ki67 5-10%, Her2 neu negat., +složka DCIS více než 30%, okraje intaktní. Fenotypově se jedná o luminal A. Jsem po 4-ém cyklu AC, a nyní mi p.doktor naordinoval taxany. Pstupoval by jste v léčbě také tak? Ajaká je prognóza. děkuji holanová

Dobrý den
ano postupoval bych stejně.
pecha

Dotaz č. 5991 ze dne 03. 04. 2014

Dobrý den,jsem po operaci 4 roky,chemo,ozářky 33,hormoterapie,tamoxifen 3,5 roku.Vysadila jsem tamoxifen a měsíc po té začala menstruace,chtěla jsem se zeptat jestli to nevadí a nemůže se nemoc vrátit.děkuji Badurová

Dobrý den,
Tamoxifen se běžně užívá 5 let, proč jen 3,5 ?
Jinak bych musel mít o Vašek nádoru všechny informace.
pecha

Dotaz č. 5990 ze dne 02. 04. 2014

Vážený pane doktore,nezastihla jsem Vás na Help line,přeji brzké uzdravení.Chtěla bych Vás poprosit o Váš odborný názor.V r.2007 Ca flexure linealis - operace a chemoterapie. V r. 2012 nejprve odoperovány dva Ca z levého prsu, za měsíc odoperován Ca z pravého prsu - všechny byly duktální invazivní G2, bez angioinvaze. Následovala chemoterapie a ozařování,FISH nalezena hraniční amplifikace, ale terapie trastuzumabem není indikována - HER2neu jen 2+. 1 rok beru Tamoxifen.Před 5 měsíci silná bolest žeber na levé straně, scintigram skeletu ukázal nově solitární vřetenovité ložisko asi na 8. žebru. Onkolog mě poslal na kontrolní RTG, kde nic nenašli, tak to dále neřeší, prý to může být leccos. Nemělo by se to dovyšetřit? Scinti je přece přesnější než RTG. Dost mě to psychicky deptá, i když bolest už se zmírnila v pobolívání.Děkuji za odpověď.

Dobrý den,
poslal bych Vás na kontrolní CT !
pecha

Dotaz č. 5989 ze dne 02. 04. 2014

Dobrý den pane doktore mám dotaz v 12/2013 jsem si nahmatala bulku v dolní části pr.prsu šla jsem na UZ kde mi lékařka diag.lipom ohraničený a řekla mi že je mimo prso prý až na žebru a několik cystiček.Poté jsem šla do mamma centra také na UZ a tam mi lékař nic nenašel pouze drobné cystičky ale o lipomu mi nic neřekl a že je vše v pořádku.Jak to ,že neviděl stejný nález?Bulka se nijak nezvětšuje ale je citlivá před MS jako celé prso.Nevím komu mám věřit a kdy mám jít raději na kontrolní UZ?Děkuji za odpověd.

Dobrý den
zajistěte si kontrolu za 6 měsíců.
pecha

Dotaz č. 5987 ze dne 30. 03. 2014

Vážený pane doktore,
jsem muž ve věku 30 let a v levém prsu v oblasti dvorce bradavky jsem si nahmatal rezistenci o velikosti cca 1 cm. Nevím, jestli to není součást mléčných žláz, ale u pravého prsa to nepozoruji. Pod tímto levým prsem mám ještě v oblasti žeber takovou pohyblivou bouličku, zřejmě lipom, které jsem již v době minulé měl. Tato boulička však není součást prsu, je tak 1 cm pod prsem. Nevím na koho se obrátit a kam se může muž dostavit k vyšetření, pokud je toto vůbec nutné, nerad bych obtěžoval s absurdním problémem. Mnohokrát děkuji za opověď.

Dobrý den,
problém není absurdní. Obraťte se na svého praktického lékaře aby Vám zajistil sonografické vyšetření prsů.
pecha

Dotaz č. 5986 ze dne 28. 03. 2014

Dobrý den pane doktore, v září jsem si nala bulku s tímto výsledkem: ER aPR jsou pozitivní v 95% nádorových buněk
MiB-1 značí 5% nádorových buněk
HR2/neu je negativní (skore 1+)
cKHW solidně trabekulární a disociuující komponenta nádoru je negativní,
Invazivní karcinom prsu (duktální, dle dřivéjší klasifikace), grade 1. komponente en situ nezastižena. Celkem vyšetřeno 9 uzlin, vč. 5 sentinelových bez metastáz karc. prsu. V protokolu sentinelové uzliny č.2 zastiženy izolované buňky (ITc).
Chemoterapie mi nebyla indikována, jsem po 33.dávkách ozař. a mám užívat Tamoxifen a inf. Zoladex. Mám obavy z užívání léků, chtěla jsem chemo., ale bohužel. Zajímá mne Váš názor na určenou léčbu a na možnost užívání jiných léků, nebo jinou metodu "léčby". Děkuji

Dobrý den,
buďte ráda, že jste bez chemo. Hormonální léčba je bez problémů. V podstatě jste vyléčená. Tak vydržte brát pár prášků pár let.
pecha

Dotaz č. 5985 ze dne 28. 03. 2014

Dobrý den,
chodím na pravidelné kontroly z důvodu fibroadenom a fibrolipomu v prsu. nyní jsem prešla z antikoncepce Dayllete na Mistra, beru první plato a pozoruji celkové zvětšení prsou a bolestivost. Má užívání antikoncepce vliv na růst těchto útvarů, mám strach, aby nedošlo k nějakým změnám. Další termín kontroly mám 07/2014, má smysl udělat kontrolní sono dříve nebo je lepší počkat 3 měsíce (doporučení gynekologa) zda se s novou antikoncepcí tělo srovná?
Předem děkuji za odpověď
Michaela

Dobrý den,
neví proč jste antikoncepci změnila, jestli po mnoha letech, ale pokud Vám nevyhovuje , tak ji zase změňte.
pecha

Dotaz č. 5984 ze dne 26. 03. 2014

Dobrý den,v roce 2011, jsem prodělala celkovou mastektomii levého prsu. Proběhla chemoterapie, ozařování a biologická léčba. V říjnu 2013 jsem podstoupila rekonstrukci prsu z břišního laloku (TRAM na stopce). Objevila se nekróza v místech, kde jsem byla ozořovaná. Tu jsme léčili do poloviny ledna. Nyní čekám až transplantovaný lalok změkne, aby s ním mohli dále praccovat. Zdá se mi, že to s velikostí nového prsu trochu přehnali a i po několika měsících po operaci musím vycpávat podprsenku na straně zdrasvého prsu, dvěma tlustýma ponožkama. Nechci se rouhat, ale současný stav je paradoxně horší, než před plastikou. Například v létě jsem do plavek mohla vložit epitézu ale nyní budu zdravý prs vycpávat čím? Ponožkama to asi nepůjde. Chci se zeptat, zda mám nárok (právo) na bezplatnou úpravu i zdravého prsu, tak aby obě strany byly přibližně stejné. Předem děkuji za rychlou odpověď.

Dobrý den,
máte právo na dobrý výsledek operace !!!
pecha

Dotaz č. 5983 ze dne 26. 03. 2014

Dobrý den,
v rodině máme pozitivní nález z mamografu a dány termíny na vyšetření v Masarykově onkol. ústavu v Brně.
Jak váš názor na protonovou léčbu?
Předpokládám, že moje příbuzná bude muset podstoupit ozařování (nádor velikosti švestky) a protonová léčba by mohla být lepší.
Děkuji za odpověď.

Dobrý den,
nemyslím, že pro ca prsu jsou protony lepší.
pecha


Počet dotazů: 4162 - zobrazeny dotazy 1 až 10
další > poslední >>

nahoru

Nejnovější odborné články

Nejnovější zprávy z center

Pro pacientky

Pro rodinné příslušníky

Pro veřejnost

Copyright © 2012 Mamma HELP | Archivováno Národní knihovnou ČR | Licence Creative Commons | Kontakt | Pro média a sponzory