Přednáška nutričních poradkyň v Brně

15. února v brněnském centru přednášely studentky lékařské fakulty Bc. Petra Ferenčuhová a Bc. Tereza Černá na téma Výživa při léčbě Warfarinem.

Přednáška byla zajímavá, doplněná praktickými ukázkami stravy. Při závěrečném shrnutí jsme si zopakovaly všechny zásady a také úskalí stravování v kombinaci s lékem, který je onkologickým pacientům velmi často předepisován. Autorky prezentace souhlasily s rozesláním prezentace našim členkám. Velmi jim za to děkujeme, protože si zájemkyně budou moci informace oživit kdykoliv to budou potřebovat. Součástí prezentace byly i praktické rady, které si nyní můžete přečíst:

Výživa při léčbě warfarinem

Praktické rady

  • Jíst pestře a vyváženě podle zásad správné výživy
  • Dodržovat ostatní dietní omezení vycházející z jiných onemocnění (např. Cukrovka)
  • Dodržovat dostatečný příjem ovoce a zeleniny (5 porcí / 400g denně)
  • Listovou zeleninu konzumovať omezeně – raději zaměnit za kořenovou (například hlávkový salát k obědu za mrkvový)
  • natě a bylinky používat jako koření v malém množství (např pro ochucení polévek) možné
  • Kuřecí maso zaměnit za vepřové (libové, s nižším obsahem tuku)
  • Kuřecí a hovězí maso: snížit konzumaci a množství (není ale nutné vynechat úplně)
  • Maso nekonzumovat jako samostaný plátek ani steak, ale smíšené například v rizotu, nebo v zapékaných těstovinách, kde ho dáme podstatně méně. Je možné nižší obsah masa v pokrmu doplnit rozpuštěným sýrem pro dostatečný obsah bílkovin v pokrmu
  • Zelené a bylinné čaje zaměnit za černý, či ovocný čaj
  • Vaječný žloutek pouze v malém množství (jeden za den) v pokrmu, bílky neomezeně
  • Olivový olej zaměnit za řepkový (v malém množství, např. v salátu je v pořádku)
  • Pokud užíváte vitaminy nebo jiné doplňky stravy v tabletové formě, je třeba je zkontrolovat, zda neobsahují i ​​vitamín K

Čemu je třeba se vyhnout

  • Tmavé listové zelenině (listový špenát omezeně, mražený špenátový protlak se nedoporučujeý)
  • Pečeně (kuřecím, ale i vepřovým, hovězím)
  • ovoci jako: sušené švestky, mango, kiwi, ostružiny, maliny (ostatní ovoce je povoleno)
  • kuřecímu a krůtímu masu ve větších množstvích
  • Zelenému, bylinkovému (zejména kopřivový) čaji
  • Alkoholu- zejména nárazovému zvýšenému příjmu (bezpečný příjem 1 alkoholického nápoje- 0,5l piva, či 2dcl vína)

Bezpečné potraviny

  • Kořenová zelenina- mrkev, celer, ředkvičky, kedlubny
  • Rajčata, papriky, okurky, brambory
  • Ovoce (až na výjimky, zmíněno výše)
  • Vaječné bílky neomezeně
  • Obiloviny (pšenice, žito, oves a pod. a z nich mouka, těstoviny, pečivo ..)
  • Mléko a mléčné výrobky (sýry, jogurty, tvaroh ..)

 

Bc. Petra Ferenčuhová, Bc. Tereza Černá, Nutriční terapeutky