„Růžové“ pivo chutná skvěle ve sklenici i na talíři

Říjen je již tradičně měsícem boje proti rakovině prsu. „Měsíc v růžovém“ má za cíl upozornit na tuto zákeřnou nemoc a přispět ke zvýšení povědomí a prevenci. Tento projekt je dlouhodobě podporován řetězcem Tesco, v jehož obchodech můžete na projekt přispět prostřednictvím nákupu čerstvých hub, balených květin a speciálního piva Mamma BEER.

Pivo Mamma BEER přitom není obyčejným pivem nebo ciderem. Toto nealkoholické pivo má sladší chuť a bylo vyvinuto speciálně pro potlačení negativních účinků chemoterapie. Půllitrovou lahev, kterou zdobí růžová etiketa, najdete ve všech hypermarketech Tesco. Lahví podpoříte organizaci Mamma HELP, která z každé prodané lahve získá 15 korun.

Speciální pivo, které vaří v Žateckém pivovaru, obsahuje všechny pozitivní složky klasického piva, jako například vitamín B a draslík, ale neobsahuje alkohol. Jeho speciální sladká chuť je oblíbená u pacientek, jejichž organismus byl zasažen chemoterapií. Tato agresivní léčba, která je pro mnoho z nich jedinou možností na uzdravení, oslabuje organizmus, způsobuje silné nevolnosti a mění chuťové prožitky pacientek.

Pivo Mamma BEER je však vhodné nejen pro pacientky s rakovinou, ale také pro všechny, kteří mají rádi sladké chutě. Díky tomu, že je pivo nealkoholické, mohou si jej bez obav vychutnat také řidiči, cyklisti a abstinenti. A kromě piva si užijete i osvěžující pocit pomoci, jelikož koupí podpoříte organizaci Mamma HELP, která poskytuje bezplatnou individuální pomoc ženám s rakovinou prsu a jejich rodinám. Díky příspěvkům z koupě piva mohou pacientkám usnadnit náročné období v jejich životě.

Pokud vás samotné pivo neosloví, nebo rádi experimentujete v kuchyni s novými recepty, vyzkoušejte si s pomocí piva uvařit nadýchané palačinky, topinky s pivním sýrem, žampiony v pivním těstíčku nebo vepřová žebra na pivě.

Palačinky z pivního těsta

4-6 porcí, příprava 20 minut + 30 minut chlazení

Ingredience:

• 4 vejce,
• 2 lžíce vanilkového cukru,
• kůra z 1 citronu,
• 400 ml plnotučného mléka,
• 100 ml piva Mamma BEER,
• 120 g polohrubé mouky,
• olej na pánev,
• marmeláda,
• bílý jogurt,
• hroznové víno a ořechy na ozdobu,
• špetka mleté skořice.

Postup:

1. Do mísy od robota rozklepněte vejce, přidejte vanilkový cukr, kůru z citronu, mléko a pivo. Začněte šlehat. Postupně přidávejte mouku. Jakmile bude těsto hladké bez hrudek, nechte ho v chladu odpočinout alespoň 30 minut.

2. Pánev rozehřejte, potřete olejem a smažte palačinky z obou stran dozlatova. Palačinky pomažte marmeládou a jogurtem, přeložte, a ještě přidejte jogurt, hroznové víno, ořechy a zlehka posypte mletou skořicí. Podávejte.

Topinky s pivním sýrem

8 porcí, příprava: 20 minut + 1 hodina chlazení

Ingredience:

• 2 olomoucké tvarůžky,
• 2 měkké tvarohy,
• 1 stroužek česneku,
• 1 lžička drceného kmínu,
• 1 lžička mleté papriky,
• chilli semínka
• sůl a pepř,
• tymián,
• 200 ml piva Mamma BEER,
• pažitka,
• chléb na topinky,
• ředkvičky na ozdobu.

Postup:

1. Nakrájejte olomoucké tvarůžky, přendejte je spolu s tvarohy do větší mísy. V hmoždíři rozemelte pokrájený česnek spolu s kmínem, paprikou, chilli, solí a pepřem. Směs přendejte do mísy k tvarohu a sýru. Přidejte tymián.

2. Přilijte pivo, promíchejte. Dochuťte nakrájenou pažitkou, hořčicí, solí a pepřem. Opět promíchejte. Pivní sýr nechte alespoň 1 hodinu v chladu uležet. Poté si připravte topinky z chleba, namažte je pivním sýrem, ozdobte plátky ředkviček a posypte pažitkou.

Žampiony v pivním těstíčku

4 porce, příprava: 30 minut

Ingredience:

• 800 g žampionů,
• 2 vejce,
• 250 ml piva Mamma BEER,
• 100 g kukuřičné mouky,
• 100 g hladké mouky,
• sůl a pepř,
• 1 lžička mleté papriky,
• 1 lžíce třtinového cukru,
• pažitka,
• olej na smažení,
• tatarka na podávání.

Postup:

1. Očistěte žampiony. Vejce rozklepněte do mísy od robota. Přidejte pivo, část z kukuřičné i hladké mouky, sůl a pepř. Začněte šlehat v robotu.

2. Postupně přidávejte mouky, těsto nesmí být příliš tekuté, ani moc husté. Nakonec vmíchejte trošku nasekané pažitky.

3. V menším hlubokém hrnci rozehřejte olej. Žampiony namočte do pivního těstíčka a smažte ponořené v oleji dozlatova. Podávejte s tatarkou.

Vepřová žebra na pivě

4 porce, příprava: 2 hodiny

Ingredience:

• 1 cibule,
• 3 stroužky česneku,
• 50 g špeku,
• 1,5 kg vepřových žeber,
• sůl a pepř,
• 500 ml piva Mamma Beer,
• 1 lžička růžového pepře,
• 1 plechovka loupaných rajčat,
• 200 g rajčatového pyré,
• 2 lžíce křenu,
• 2 lžíce dijonské hořčice,
• 1 lžíce medu,
• 500 g brambor typu A, B,
• rozmarýn a tymián,
• olivový olej,
• sůl a pepř.

Postup:

1. Troubu předehřejte na 180°C. Oloupejte cibuli a česnek, nahrubo je nakrájejte a přendejte do pekáčku. Přidejte na kostičky nakrájený špek. Žebra zbavená blány osolte a opepřete ze všech stran. Vložte je kostmi nahoru do pekáčku. Přiklopte a pečte v troubě asi 1,5 hodiny. Podle potřeby podlijte troškou vody.

2. Jakmile bude maso měkké, vyndejte ho z pekáčku a nechte ho stranou v teple. Zbylou směs přelijte na pánev. Přidejte růžový pepř, loupaná rajčata, rajčatové pyré, křen, hořčici a med. Povařte asi 5 minut. Poté rozmixujte ponorným mixérem.

3. Směsí potřete žebra a grilujte je dozlatova přiklopená na grilu nebo v troubě. Mezitím nakrájejte omyté brambory na měsíčky, přendejte do pekáčku, přidejte bylinky, osolte, opepřete a zakapejte olivovým olejem, pečte doměkka, asi 35 minut. Hotová žebra podávejte s bramborami.

 

Autoři receptů a fotografií jsou Jana a Štěpán – slepicarna-blog.cz