Tisková zpráva: OC Forum Liberec se připojuje k celosvětovému boji proti rakovině prsu Měsícem v růžové

Praha, 29. září 2014 – Dnešním dnem zahajuje Obchodní centrum Forum Liberec měsíc boje proti rakovině prsu. Se svými partnery sdružením Mamma HELP, vydavatelstvím Mladá fronta a řadou známých osobností se centrum připojuje k celosvětovým projektům, které šíří povědomí o této problematice a vyzdvihují důležitost prevence a význam včasné diagnostiky. Měsíc v růžové v OC Forum Liberec návštěvníkům umožní dozvědět se co nejvíce informací a nabídne jim příležitosti k diskuzím s odborníky i lidmi, kteří mají s nemocí vlastní zkušenosti. Do řady iniciativ se budou moci zájemci sami aktivně zapojit, a tím boj proti rakovině prsu podpořit osobně. V zahraničí se tradice října v růžové barvě, která symbolizuje boj proti rakovině prsu, udržuje již 27 let.

Zahájení Měsíce v růžové proběhne v OC Forum Liberec v sobotu, 4. října od 11 do 17 hodin za přítomnosti zástupců pacientek ze sdružení Mamma HELP, kteří budou odpovídat na dotazy přítomných. Podpořit Měsíc v růžové přijde také Roman Šebrle. Až do 12. října bude v OC Forum k dispozici informační stánek, kde budou ženy ze sdružení Mamma HELP vysvětlovat vše kolem možností prevence a diagnostiky nemocí prsu. Návštěvníci stánku uvidí také video z průběhu vyšetření a dostanou materiály jak provádět samovyšetření prsu. Součástí akce je i veřejná sbírka pořádaná sdružením Mamma HELP.

„Obchodní centra navštěvují celé rodiny s dětmi, nejčastěji ale ženy, a proto jsme se rozhodli po loňské akci v OC Letňany rozšířit kampaň na všechna obchodní centra, která naše společnost vlastní. Oslovíme tak ženy na místě, kde tráví volný čas a připomeneme jim, že zdraví je jedna z nejdůležitějších věcí v jejich životě. K růžovým akcím se hlásí i některé obchody a to formou slev na vybrané zboží. Všechny aktivity, ať už přímo v OC Forum nebo v dalších lokalitách, si kladou za cíl především šířit povědomí o onemocnění. Je smutné, že v současné době využívá vyšetření hrazeného pojišťovnami jen něco málo přes 50 % žen nad 45 let. Ukázalo se, že informovanost se ale dobře přenáší přes mladou generaci, která se v tomto jeví jako zodpovědnější než jejich maminky a babičky. Proto je mezi zapojenými hosty řada těch, kteří umí oslovit i mladší ročníky,“ říká Renata Nejtková, marketingová manažerka obchodních center Tesco. Podrobné informace o všech programech v rámci Měsíce v růžové je možné najít na www.mesicvruzove.cz.

Jedním z hlavním partnerů Měsíce v růžové je časopis Moje Psychologie vydavatelství Mladá fronta, který letos připravil speciální projekt LAVIČKY. Do projektu LAVIČKY se zapojilo deset předních českých umělkyň a umělců. Každý z nich autorsky graficky ztvárnil LAVIČKU tak, aby kolemjdoucím lidem připomněla, jak důležitý je boj proti rakovině prsu. Všichni příznivci projektu si mohou LAVIČKY prohlédnout jak na webu Ruzovyrijen.cz, kde budou umístěny všechny vyfocené LAVIČKY a jednotlivé vzkazy umělkyň a umělců, tak i v obchodních centrech OC Forum Liberec a OC Letňany, kde bude probíhat jejich výstava. V průběhu měsíce října pak bude probíhat aukce LAVIČEK on-line na webu Ruzovyrijen.cz a její výtěžek poputuje na konto sdružení Mamma HELP.

Program v sobotu 4. října zahrnuje módní přehlídku podzimních a zimních outfitů známých značek, jejíž součástí bude i přehlídka modelů, které předvedou dámy z Projektu i60 Senior Fashion. Akce se zúčastní i umělci z divadla F.X. Šaldy

Příběh jedné z nás – Stačí vyléčit jednou?!

Boj proti rakovina prsu je stále aktuální, každoročně se onemocnění týká téměř sedmi tisíc žen v České republice.

„Když jsem zjistila, že bulka, kterou jsem si našla v levém prsu, je opravdu zhoubná a čeká mě dost náročná léčba, byl to šok. Nikdo v naší rodině nemocný nebyl, nečekala jsem to. Ale moje kamarádka si takovou léčbou prošla, a tak jsem tušila, že to nebude lehké. Ale ona už byla pár let zase zdravá a to mi dodávalo sílu a odvahu. Věřila jsem, že i já to zvládnu. Hned při první chemoterapii se mi navíc dostal do ruky letáček, a tak jsem zašla do MAMMA HELP CENTRA, kde mi poradily už vyléčené pacientky se vším, co jsem neznala a nevěděla. Uklidnila jsem se a to mi moc pomohlo. Nebylo to příjemné období mého života, ale přestála jsem všechno docela dobře a teď se cítím skoro jako dřív…Jsou chvíle, kdy se obávám, aby se mi nemoc nevrátila, vím, že se to stává, někdy i po mnoha letech. Ale nepřipouštím si to, žiju naplno, a na rozdíl od jiných, které nic podobného nepotkalo, si opravdu význam tohoto rčení uvědomuju. A věřím, že mi to tak dlouho vydrží,“ říká paní Alena Vávrová, jedna z žen, která svým příkladem chce pomoci druhým.

O Obchodním centru Forum Liberec

Obchodní centrum FORUM Liberec je pro veřejnost otevřené od konce února 2009 a nachází se v samotném centru Liberce. Plocha téměř 45 tisíc m2 čítá více než 120 obchodů včetně multikina s 5-ti sály, OD My Tesco, kaváren i dětského koutku. Parkovat můžete přímo v parkovacím domě, který je součástí obchodního centra a to zdarma po dobu 150 minut, o víkendech pak zcela zdarma. Otevřeno je každý den a to od 9 do 21 hodin. Více informací o OC Forum naleznete na www.forumliberec.cz.

V případě zájmu o další informace, prosím, kontaktujte:

Renata Nejtková, Group Mall Marketing Manager Tesco Stores ČR a.s.

tel. +420 725 839 991, e-mail: rnejtkov@cz.tesco-europe.com