Workshop ve Vitalitě

Ve středu 9. 3. proběhl workshop u Evy Ondrýskové ve VitalitěCentru s olomouckými mammahelpkami.
S Evou jsme se pustily do raw dezertu s názvem Makovník.
Recept je velmi jednoduchý, rychlý, dobrý a hlavně zdraví! Abyste neřekly, že jsme lakomé, tak přikládáme i recept. Stihly jsme i zdraví přípitek a ne jeden.
Evě velmi děkuji za nás za všechny!
Karla

INGREDIENCE na cca 20 kousků:

Na těsto:

  • 150 g pohanky (nenaklíčená nebo naklíčená)
  • 50 g lněného semínka
  • 50 g datlí
  • ¼ čajové lžičky soli
  • 50 g vody

Na makovou náplň:

  • 200 g rozemletého máku
  • 1 banán
  • 50 g datlí
  • 50 g vody
  • Med na doslazení (dle potřeby)

POSTUP – TĚSTO:

  1. Na přípravu těsta použijeme pohanku, která může být naklíčená nebo nenaklíčená. Hlavně musí být suchá, aby se dala rozemlít na prášek. Rozemletou pohanku a lněné semínko smícháme se soli a dáme stranou.
  2. Do mixéru dáme datle s vodou a rozmixujeme. Vzniklou datlovou směs přidáme k suchým ingrediencím a vypracujeme těsto. Pokud je těsto příliš suché přidáme vodu dle potřeby.

POSTUP – MAKOVÁ NÁPLŇ:

  1. Do misky dáme rozemletý mák.
  2. Banán, datle a vodu vložíme do mixéru, mixujeme do hladka. Vzniklou směs přidáme k máku a promícháme.
  3. Makovou náplň je možné dosladit medem, pokud si přejeme mít makovec sladší.

POSTUP – ZÁVIN:

  1. Na pracovní plochu si položíme potravinářskou fólii, na kterou položíme těsto. Vezmeme druhou potravinářskou fólii, kterou položíme na těsto a válečkem vyválíme placku na závin.
  2. Když máme placku vyválenou, sejmeme vrchní potravinářskou fólii a na těsto dáme makovou náplň, kterou rozetřeme po celé ploše těsta s tím, že u okrajů vždy necháme kousek bez náplně a na konci (tj. směrem, kde budeme točit) necháme větší kousek bez náplně.
  3. S pomocí fólie závin zamotáme a necháme ho odpočinout přes noc v ledničce, aby se lépe spojil a snadno se krájel.